Nenavadno popotovanje, na katerega so se podali slovenski težkokategorniki Noctiferia, se približuje vrhuncu. Akustičen projekt, ki so se ga lotili legendarni slovenski metalci, bo avgusta izšel v obliki albuma ‘Transnatura’. Noctiferia bodo izid pospremili s koncertom na Škofjeloškem gradu (Škofja Loka) v soboto, 20. avgusta 2016.

‘Transnatura’ je začel nastajati v lanskem letu, s povabilom oz. izzivom oddaje Izštekani na Valu 202. Noctiferia, band, ki slovi po eksperimentiranju znotraj žanra, ki ga ustvarjajo, so se izziva lotili z vsemi silami – ne samo, da so black metal, death metal, eksperimentalni in dandanes industrialni metal oblekli v milejšo, akustično obleko, ampak so skladbe tudi konkretno predrugačili.  Slekli so jih do njihovih temeljev, jih očistili težkih riffov, agresivnih ritmov in jih obogatili s stilskimi izleti v jazz, gypsy swing, country glasbo, mestoma se čuti tudi španski in balkanski temperament. Nekatere so dopolnili z brass sekcijo, druge z godali, tretje z ženskim vokalom, variiranje z detajli, ritmiko in hitrostjo je pogosto. Kompleksen izziv, ki so ga Noctiferia opravili z odliko.

Noctiferia so Transnaturo sprva predstavili v oddaji Izštekani, kmalu pa so jo preizkusili tudi pred občinstvom na nekaj koncertih. Naslednji korak za band predstavlja izid predrugačene skladbe ‘Mara’, nato album in njegova premierna predstavitev v živo na Škofjeloškem gradu 20. avgusta 2016. Na koncertu se bodo Noctiferii, tako kot na albumu, pridružili številni glasbeni gostje. Noctiferia so prihajajoči album snemali v studiu Negligence in v studiu RTV Slovenija, miks in master albuma je v spretnih rokah Janeza Križaja.

Noctiferia so najbolj znan in uveljavljen slovenski metal bend. Že v zgodnjih začetkih delovanja so ugotovili, da za svoje glasbeno izražanje potrebujejo več kot eno zvrst metal glasbe. Z leti so v svoj edinstven glasbeni izraz uspešno vključili in mešali številne glasbene zvrsti od koder njihov raznolik glasbeni opus. V manj kot dvajsetih letih so izdali 5 studijskih albumov in se podali na več turnej po Evropi in Veliki Britaniji, pot jih je zanesla tudi na Kitajsko. Oder so si delili z legendarnimi bandi kot so In Flames, Hypocrisy, Dimmu Borgir, Samael, Mayhem, Immolation, Enslaved, Cannibal Corpse, Cradle of Filth in mnogimi drugimi. Noctiferia se pravzaprav ne pustijo etiketirati in vkleniti v žanrsko okovje: prvenec ‘Baptism at Savica Fall’ (1998) se sicer žanrsko nagiba k black metalu, sledi leta 2003 izdani ekstremni, tehnično dovršen black metal album ‘Per Aspera’, na eksperimentalnem albumu ‘Slovenska morbida’ (2006) Noctiferia presenetijo z ženskimi vokalnimi vložki, nenavadnimi instrumenti in samosvojimi zvoki, zadnja dva albuma, ‘Death Culture’ (2010) in ‘Pax’ (2014), pa se ozirata k industrial metalu. Sami pravijo, da v glasbo vključujejo najrazličnejše vplive.

Prihajajoči album ‘Transnatura’ predstavlja samosvoj in edinstven glasbeni izlet – brez kompromisov in brez polovičarstva. Noctiferia so se lotili akustične predelave skladb iz zadnjih treh albumov; spremenili so jih; spremenili so svoj zvok, aranžmaje, žanr in slog. Kako zvenijo akustični Noctiferia preverite, preverite 20. avgusta na Škofjeloškem gradu.

Več o Noctiferii najdete na tej in tej povezavi.

(vir: PR Noctiferia, foto: Alan Orlič)